porodne zgodbe

Kar z dveh različnih naslovov so me pred dobrim letom poti vodile k Nini. Same pohvalne besede o njej sami in delu, ki ga opravlja. Sledil je klik na njeno spletno stran in že sem vrtela telefonsko številko, na drugi strani pa me je v novo sklenjeno poznanstvo pozdravil nežen glas.

Prvo srečanje in nato po tehtnem premisleku (ker v porodno sobo res ne spustiš kar kogarkoli!) odločitev, da je ona tista, ki bo na pravi način obogatila porodno zgodbo naše novo nastajajoče družine.

In res, kmalu potem, ko so se pričeli popadki, se je na vratih sprejemne avle pojavila mirna, povsem osredotočena na porod. Nasmejana, a zbrana in prisotna. Zavzeta, a ne vsiljiva. Obdala me je z občutkom, da se lahko nanjo povsem zanesem in da se lahko prepustim, saj bo zame in otroka poskrbljeno. Pa ne le v fizičnem smislu.

testimonials doula

Lilija "Stargazer"
Zelo redko se otroci rodijo tako, da "gledajo zvezde"...

 

Še danes sem prepričana in z veliko gotovostjo lahko zatrdim, da je bil porod veliko lažji zaradi njene prisotnosti v sobi. Ne vem, kako bi prenesla takšno število bolečih popadkov, če ne bi bilo njenih močnih prijemov na razbolelih mestih, ki so v pravem hipu služili mojemu razbolelemu telesu. Meni osebno je v porodni sobi predstavljala (kljub sicer močni povezanosti s partnerjem!) osebo, na katero sem se najbolj obračala, jo spraševala in prosila za pomoč, kar se je seveda zgodilo povsem spontano.
In ko sem ob koncu doživela najbolj presenetljiv in boleč trenutek celotnega procesa (šivanje presredka), mi je ob očitni stiski in prestrašenosti stala ob strani kot bi bila ena njenih najdražjih ljudi, skratka bila je povsem predana in sočutna.

Ni zanemarljivo omeniti, da je doula pomembna tako v porodni sobi kot tudi v pripravah na porod in nenavsezadnje predvsem po porodu, ko še ves vznemirjen od dogodka skušaš zbrati misli in utrinke zadnjih nekaj dni.

In ko smo tako skupaj premlevali občutke in dogajanja iz porodne sobe, nama je obogatila pogled na porod in izkušnjo kot takšno, kar je pomembno, saj pomembno sooblikuje vtise, ki jih nosiš s seboj za vselej. Perspektiva se je razširila, videla in začutila sva stvari, ki jih sicer morda sploh ne bi, ona pa – doula najinega ljubega otročka – bo v naših srcih za vedno.

Kako Nino torej vidim jaz? Je res srčna doula, ki jo odlikuje dobro znanje, iskrenost, mirnost, prilagodljivost, zavzetost, moč in predanost.            

Anja